Uređaji za shockwave terapiju koriste se u različitim područjima: ortopediji, fizioterapiji i sportskoj medicini, urologiji. Glavne prednosti su brzo ublažavanje boli i povratak pokretljivosti. Budući da se radi o nekirurškoj vrsti terapije u kojoj nisu potrebna sredstva za ublažavanje bolova, to je idealna terapija za ubrzavanje oporavka i liječenje različitih indikacija koje uzrokuju akutnu i kroničnu bol. Shockwave je zvučni val koji prenosi visoku energiju na bolna mjesta i mioskeletna tkiva kod subakutnih, subkroničnih i kroničnih stanja. Energija potiče regeneraciju i oporavak kostiju, tetiva i mekih tkiva. Kod udarnih valova postoji nagla promjena pritiska, visoke amplitude i nepravilni razmaci. Kinetička energija koju stvara komprimirani zrak prenosi se na odašiljač na kraju aplikatora i zatim u tkivo. Zvučni valovi visoke energije korišteni u shockwave terapiji, u kontaktu s tkivom dovode do medicinskih rezultata koji obuhvaćaju ubrzani oporavak tkiva i rast stanica, analgeziju i povratak pokretljivosti. Svi ovdje navedeni procesi obično se koriste istovremeno te za tretiranje kroničnih, subakutnih i akutnih stanja.

U fizikalnoj terapiji FIZIOTONUS možete koristiti uslugu terapije udarnim valom gdje certificirani i educirani terapeuti apliciraju terapiju na stručan i uspješan način.

Česta pitanja:

Može li mi pomoći Shockwave terapija?

Mnogi pacijenti koji pate od kronične boli, isprobali su više neuspješnih vrsta liječenja. Do 80% tih pacijenata u cijelom svijetu izjavljuje je shockwave terapija riješila njihov problem.

Je li tretman bolan?

Tijekom tretmana se može pojaviti blagi osjećaj nelagode, ovisno o stupnju boli koju pacijent već osjeća na tom području. Ali budući da tretman traje samo pet minuta, većina pacijenata može podnijeti taj stupanj nelagode. Intenzitet tretmana se također može podesiti tijekom cijele terapije.

Koliko tretmana će mi biti potrebno?

Broj tretmana se razlikuje ovisno o indikacijama i reakciji tkiva. Učinak tretmana je kumulativan, tako da će vam najčešće trebati više od jednog tretmana (3-5). Vrlo često međutim već nakon prvog tretmana dolazi do olakšanja.

Hoću li osjećati bol nakon tretmana?

Kod većine pacijenata će nakon tretmana doći do trenutačnog ublažavanja boli. Međutim, unutar 2 do 4 sata nakon tretmana tretirane područje može biti osjetljivo. Pacijenti izjavljuju da je ta osjetljivost podnošljiva i ne otežava život.

Koliko često ću morati dobivati tretmane?

U većini terapija potrebno je 3-5 tretmana koji se izvode u razmacima od 3 do 10 dana, ovisno o toleranciji pacijenta i reakciji tkiva.

Postoje li neka ograničenja nakon tretmana?

Preporučljivo je da 48 sati nakon svakog tretmana pacijenti izbjegavaju fizičku aktivnost, osobito ako ona uključuje tretirano područje.

Liječenje kronične upale
Kronična upala javlja se kad upalni proces nije u potpunosti zaustavljen. Može oštetiti zdravo tkivo i uzrokuje kroničnu bol. Mastociti su jedna od ključnih sastavnica upalnog procesa. Njihova aktivnost može biti povećana uz pomoć stalnih zvučnih valova. Nakon aktiviranja mastocita slijedi stvaranje kemokina i citokina. Ti spojevi koji potiču upalu prvo pojačavaju upalni proces, a zatim pomažu normalnom zacjeljivanju i procesima obnavljanja.

Poticanje stvaranja kolagena
Proizvodnja dovoljne količine kolagena je nužan preduvjet za procese oporavka oštećenih mišićno-koštanih i ligamentarnih struktura. Shockwave terapija ubrzava sintezu prokolagena. Terapija potiskuje novonastala vlakna kolagena u uzdužnu strukturu tako da novonastala vlakna tetiva postaju gušća i čvrsta te stvara čvršću strukturu.

Raspadanje kalcificiranih fibroblasta
Nakupljanje kalcija najčešće je rezultat mikroruptura ili druge ozljede na tetivi. Zvučni valovi razbijaju postojeće kalcifikate. Shockwave terapija pokreće biokemijsku dekalcifikaciju nakupljenog kalcija koji ima konzistenciju poput paste za zube te liječi tetivu. Granularne čestice kalcija se zatim uklanjaju kroz limfni sustav.

Smanjivanje koncentracije prijenosnika boli “Supstance P”
Supstanca P je neurotransmiter koji prenosi informacije o boli kroz C-tkiva. Taj neuropeptid se obično povezuje s intenzivnom, stalnom i kroničnom boli. Prenosi poruke o boli do središnjeg živčanog sustava. Smanjivanje koncentracije supstance P smanjuje stimuliranje aferentnih nociceptivnih vlakana te tako smanjuje bol. Smanjivanje supstance P, histamina i drugih nociceptivnih metabolita također sprečava razvoj upalnih edema. Zvučni valovi koje stvara shockwave terapija smanjuju koncentraciju supstance P i ublažavaju bol.

Opuštanje trigger točaka
Trigger točke su glavni uzročnik boli u leđima, vratu, ramenima i udovima. Povezuju se s opipljivim kvržicama u napetim mišićnim vlaknima i imaju iznimno napete sarkomere. Disfunkcionalne sarkomere tako se čvrsto kontrahiraju da počinju zaustavljati vlastiti dotok krvi. Tako se nakupljaju otpadne tvari. Nakupljanje otpadnih tvari iritira završetke senzornih živaca što uzrokuje još veće kontrakcije. Ovaj začarani krug naziva se “metaboličkom krizom”. Pretpostavlja se da u tom mehanizmu djelovanja isporučena zvučna energija deblokira kalcijevu crpku i tako zaustavlja metaboličku krizu u mišićnim filamentima te opušta trigger točke.

Stvaranje novih krvnih žila
Kako bi se pokrenuli i održavali procesi oporavka oštećene strukture tkiva, potrebna je dobra prokrvljenost. Primjena zvučnih valova stvara mikrorupture u kapilarama tetiva i kostiju. Eskpresija faktora rasta kao što su eNOS, VEGF, PCNS i BMP, zbog tih mikroruptura je znatno povećana. Zbog tih procesa preoblikuju se arteriole, njihov rast se stimulira i nastaju nove arteriole. Nove krvne žile poboljšavaju prokrvljenost i oksigenaciju tretiranog područja, tako da kosti i tetive brže zacjeljuju.

Biološki mehanizam shockwave terapije mišićno-koštanog sustava